HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tutkimusohjekirjan hakutoiminnon ohje

Tutkimusohjekirjan hakutoiminto on kaikkien ohjekirjassa olevien tutkimusten tiettyjen kenttien sisältöön kohdistuva vapaa tekstihaku. Haku kohdistuu kenttiin Asiantuntijat (ainoastaan nimien osalta), Huomautukset, Indikaatio, Kuntaliiton numero, Lyhenne, Menetelmä, Näyte, Osatutkimukset, Nimi, Tulkinta ja Yleistä.

Lisäksi haku kohdistuu seuraaviin tutkimusohjekirjan lisätietoihin: tutkimuksille määritellyt Lisähakusanat, Muut nimet ja erikoisalakohtainen Ohjekirjaluokittelu. (Edellämainitut Tutkimusohjekirjan lisätiedot ovat hakuja helpottavia tietoja, jotka eivät näy itse ohjekirjassa.)

Haku löytää tutkimukset, joissa hakuteksti löytyy jostakin yllämainitusta kentästä tai lisätiedosta. Tekstin ei tarvitse olla kokonainen sana eikä osa sanan alusta vaan myös sanan osa kelpaa. Hakutekstissä voi olla useampia sanoja. Hakusanojen järjestyksellä ei ole merkitystä, mutta vähintään yhdestä kentästä on löydyttävä kaikki hakusanat. Haussa on oltava vähintään kaksi kirjainta tai numeroa ja enintään 100 merkkiä. Hakutekstissä voi olla mitä merkkejä tahansa, mutta vain kirjaimet ja numerot vaikuttavat hakutulokseen.

Jos hakutoiminto löytää yhden ainoan hakua vastaavan tutkimuksen, se näytetään suoraan. Jos hakua vastaavia tutkimuksia on useampia, hakutoiminto näyttää luettelon tutkimuksista, joista haettu teksti löytyi asettaen hakutulokset laskevaan paremmuusjärjestykseen mm. sen mukaan mistä kentistä ja kuinka monta kertaa hakuteksti löytyi. Luettelossa tutkimusten nimet ovat linkkejä kyseisiin tutkimuksiin. Tutkimusten tekstissä löydetyt hakusanat näkyvät vihreällä korostettuina.

Jos hakuteksti ei sellaisenaan tuota yhtään tulosta, hakuohjelma yksinkertaistaa hakutekstiä ja suorittaa automaattisesti uuden haun yksinkertaistetulla hakutekstillä. Tulosten yhteydessä kerrotaan hakutekstin yksinkertaistamisesta.

TÄRKEÄ VIHJE Jos haku ei tuota haluttua tulosta, kannattaa kokeilla yksinkertaisemmalla hakulauseella. Ylimääräiset sanat ja sanan osat kannattaa jättää pois, kuten sanat pitoisuus, tutkimus, määritys jne. Esimerkiksi hae mielummin kalium kuin kaliumpitoisuus. Monista tutkimuksista on HUSLABissa nykyään käytössä vain plasmasta tehtävä tutkimus seerumista tehtävän sijasta, joten jos haku S -etuliitteellä ei tuota haluttua tulosta hae P -etuliitteellä tai ilman etuliitettä.

Haku kohdistuu ainoastaan tutkimusohjekirjan yksittäisten tutkimusten tietoihin. Haku ei siis kohdistu tutkimusohjekirjan liitteeisiin eikä esimerkiksi painettujen ohjekirjojemme alkuosissa esiintyviin tietoihin.


Alla voit tehdä uuden haun suoraan tältä sivulta. Haku kohdistuu vain HUSLABin tutkimuksiin.

Vapaa tekstihaku tutkimusohjekirjasta: