HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Liikeaktiviteettirekisteröinti, aktigrafia, aikuiset ja lapset

6287 Pt-AKTIG-2

Tiedustelut

Aikuisten aktigrafiatutkimukset: KNF, Jorvin sairaala, puh. 90-471 82010 Lasten aktigrafiatutkimukset: KNF, Uusi lastensairaala, puh. 90-471 80500

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Anniina Norrkniivilä: anniina.norrkniivilaathus.fi / 050-4109456 ja Ismo Ilveskoski: ismo.ilveskoskiathus.fi / 050 4279171

Indikaatiot

Yöunen ja vuorokausirytmin häiriöiden diagnostiikka. Päiväväsymysoireessa suositellaan kahden viikon pituista aktigrafiarekisteröintiä. Epäiltäessä narkolepsiaa aktigrafia tehdään edeltävänä kahtena viikkona ennen unipolygrafia(PSG)- ja MSLT-tutkimusta.

Esivalmistelu

Aktigrafiatutkimuksen yhteydessä potilas yleensä voi jatkaa säännöllistä lääkitystään mutta uneen ja unen rakenteeseen vaikuttavia lääkkeitä kuten depressiolääkkeet ja bentsodiatsepiinit voidaan tauottaa lähettävän lääkärin harkinnan perusteella.

Lähetteessä tarvittavat tiedot, aikuiset

Lähetteessä tarvittavat tiedot, lapset

Suoritus

Rekisteröinti tapahtuu potilaan tavanomaisessa elinympäristössä ja vuorokausirytmissä. Potilas ilmoittaa nukkumaanmeno- ja heräämisaikansa aktigrafian nappia painamalla ja merkitsemallä ne unipäiväkirjaan. Myös yölliset tapahtumat (mm. heräämiset, valvomiset ja vuoteestaa nousut) ja mahdolliset päiväunet merkitään unipäiväkirjaan. potilas palauttaa aktigrafin jatkokäsittelyä ja analyysia varten tullessaan MSLT-tutkimukseen tai muuten sovittuna aikana.

Menetelmä

Mittausanturi eli aktigrafia kiinnitetään tutkittavan nondominantin käden ranteeseen hihnalla kuten rannekello. Aktigrafi rekisteröi liikettä herkän kiihtyvyysanturin avulla. liikkeen määrää kuvaava arvo tallentuu laitteen muistiin valitun ajanjakson (yleensä 1 min.) välein. Aktigrafin mittaustulokset puretaan seurantajakson jälkeen jatkokäsittelyä varten. Tuloksista määritetään liikkeen määrä eri vuorokaudenaikoina, mistä on pääteltävissä lepo-aktiivisuusrytmi.

Tulkinta

Lausunnossa kuvataan unen määrää ja laatua ja vuorokausirytmin säännöllisyyttä. MSLT-tutkimuksen yhteydessä tehty aktigrafia arvioidaan PSG-lausunnon osana.

Huomautuksia

Katso Liikeaktiviteettirekisteröinti, aktigrafia (Pt-AKTIG) tutkimusnumero 1732.

Tutkimus Pt-AKTIG-2 päivitetty 24.05.2021 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.11.2022 klo 01:28.