HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Liikeaktiviteettirekisteröinti, aktigrafia, aikuiset ja lapset

6287 Pt-AKTIG-2

Tiedustelut

Aikuisten aktigrafiatutkimukset: KNF, Jorvin sairaala, puh. (09) 471 82010 Lasten aktigrafiatutkimukset: KNF, Uusi lastensairaala, puh. (09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Anniina Norrkniivilä: anniina.norrkniivilaathus.fi / 050-4109456 ja Ismo Ilveskoski: ismo.ilveskoskiathus.fi / 050 4279171

Indikaatiot

Yöunen ja vuorokausirytmin häiriöiden diagnostiikka. Univajeen toteaminen päiväväsymysoireessa. Esitutkimuksena arviointi, tarvitaanko vaativampia uni- ja vireystutkimuksia, mikäli aktigrafian perusteella herää epäily unihäiriöstä. Epäiltäessä narkolepsiaa aktigrafia tehdään edeltävänä kahtena viikkona ennen unipolygrafia- ja MSLT-tutkimusta.

Esivalmistelu

Aktigrafiatutkimuksen yhteydessä potilas jatkaa yleensä säännöllistä lääkitystään, mutta uneen ja unen rakenteeseen vaikuttavia lääkkeitä (kuten depressiolääkkeet ja bentsodiatsepiinit) voidaan tauottaa lähettävän lääkärin harkinnan perusteella. Tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttö on kirjattava unipäiväkirjaan. Potilas hakee aktigrafin KNF-osastolta sovittuna aikana, jolloin hoitaja ohjaa häntä sen käytössä ja unipäiväkirjan huolellisessa täyttämisessä. Jos potilas asuu kaukana, aktigrafi voidaan myös lähettää hänelle postitse ja ohjaus antaa puhelimitse.

Lähetteessä tarvittavat tiedot, aikuiset

Lähetteessä tarvittavat tiedot, lapset

Suoritus

Aktigrafi kiinnitetään tutkittavan ranteeseen hihnalla kuten rannekello. Aktigrafia pidetään koko ajan, sekä yöllä että päivällä. Tarvittaessa laitteen voi siirtää nilkkaan, jos sen pitäminen ranteessa ei onnistu esim. työn vuoksi. Rekisteröinti tapahtuu potilaan tavanomaisessa elinympäristössä ja vuorokausirytmissä yleensä kahden viikon ajan. Potilas ilmoittaa nukkumaanmeno- ja ylösnousuaikansa aktigrafin nappia painamalla ja merkitsemällä tiedot unipäiväkirjaan. Myös yölliset tapahtumat (mm. pidemmät valvomiset), oleelliset muutokset voinnissa (esim. flunssa) ja mahdolliset päiväunet merkitään unipäiväkirjaan. Potilas palauttaa aktigrafin KNF-osastolle sovittuna aikana.

Menetelmä

Aktigrafi rekisteröi liikettä herkän kiihtyvyysanturin avulla. Liikkeen määrää kuvaava arvo tallentuu laitteen muistiin valitun ajanjakson (yleensä 1 min.) välein. Aktigrafin mittaustulokset puretaan seurantajakson jälkeen jatkokäsittelyä varten. Tuloksista määritetään liikkeen määrä eri vuorokaudenaikoina, mistä on pääteltävissä lepo-aktiivisuusrytmi. Mittaustuloksista saadaan myös epäsuoraa tietoa unen määrästä ja laadusta. Jos unettomuudesta kärsivä potilas makaa hiljaa vuoteessa, aktigrafia tulkitsee ajan virheellisesti uneksi, mutta muilla potilasryhmillä aktigrafia arvioi yleensä unen hyvin. Aktigrafiatulosten luotettavuutta voidaan lisätä tekemällä yhtenä yönä samanaikaisesti unipolygrafia, jolloin menetelmiä voidaan verrata.

Tulkinta

Lausunnossa kuvataan unen määrää ja laatua sekä unijakson säännöllisyyttä ja sijoittumista. Tarvittaessa verrataan potilaan omia arvioita objektiivisiin tuloksiin.

Tutkimus Pt-AKTIG-2 päivitetty 17.05.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.