HUSLAB

Tämä sivu on osa Vantaan terveyskeskuksen ja HUSLABin tuottamaa Terveyskeskuslääkärin laboratorio-ohjeistoa. Tutkimusten numerot on linkitetty HUSLABin ohjekirjaan. Voit tehdä haun ohjekirjasta kaksoisnapauttamalla mitä tahansa ei-linkitettyä sanaa näissä ohjeissa (tai itse ohjekirjassa).

Kilpirauhassairaudet: laboratoriodiagnostiikka ja -seuranta

Laboratoriotutkimukset:

2832S -TSHS -Tyreotropiiniaina peruskoe
2836S -T4-VS -Tyroksiini, vapaaherkästi otettava
Tarvittaessa:
2775S -T3-VS -Trijodityroniini, vapaa
4028S -TPOAbTyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet
2828S -TyglS -Tyreoglobuliini
2203B -LaB -Lasko
4594P -CRPP -C-reaktiivinen proteiini

HYPERTYREOOSI: TSH on alentunut ja T4V yli viitealueen

Jos TSH on alle viitealueen ja T4-V normaali, ota T3-V.

Subkliininen hypertyreoosi:

TSH selvästi alentunut, mutta T4-V ja T3-V ovat viitealueilla. Jos oireita, lähetettävä hoidon harkintaan (FA, osteoporoosi, Alzheimer). Taustalla saattaa olla mm. monikyhmystruuma.

TSH voi olla alentunut, vaikka potilaalla ei ole hypertyreoosia (hoidettu Basedowin tauti, eutyreoottinen kyhmystruuma, toksinen adenoma, yleissairaudet, lääkeaine).

Jos TSH on normaali, mutta T4-V ja T3-V yli viitealueen, potilaalla voi olla ns. heterofiilisia vasta-aineita (nykyisellä menetelmällä harvinaisia - yhteys HUSLABiin).

HYPOTYREOOSI: TSH on suurentunut ja T4-V alle viitealueen.

Subkliininen (=lievä) hypotyreoosi:

TSH on lievästi suurentunut ja T4-V on viitealueen alarajoilla. Oireiden mukaan hoitopäätökset. Herkästi vasta-aineet S -TPOAb.

Hoidon seuranta:

Tyroksiini-lääkitys: TSH ja T4-V. TSH voi olla viitealueen alarajoilla, jos T4-V on viitealueella (ja potilas eutyreoottinen). Annosmuutoksen jälkeen TSH- ja T4-V-kontrollit aikaisintaan 8 viikon kuluttua. Kun hypotyreoosin hoito on vakiintunut, kontrollit 1 - 2 v. välein riittävät. Aamulla ennen TSH (ja T4-V) -mittauksia ei pidä ottaa tyroksiini-lääkettä.

Tyroksiini kilpirauhaskarsinoman pitkäaikaishoidossa: Seurannassa T3-V. TSH pidetään mittaamattomissa matalana ensimmäiset 5 v. 10 vuoden jälkeen viitearvot tavoitteena. Merkkiaine tyreoglobuliini (S -Tygl) pitää olla mittaamattomissa.

Tyreostaatti-lääkitys: Hoito Peijaksessa (josta seurantaan erilliset ohjeet).

Viitteet:

Lääkärin käsikirja, Duodecim 2003. Kappaleet Hypertyreoosi, Kilpirauhasen toiminnan tutkiminen, Hypotyreoosi, Kyhmyinen tai suurentunut kilpirauhanen, Subakuutti tyreoidiitti, Krooninen autoimmuunityreoidiitti.

Välimäki M. Subkliininen kilpirauhasen toimintahäiriö - hoito vai seuranta? Lääkärilehti 2002;57:3467-9.